Tirsdag 13. desember

Merethe var akkurat på vei fra kirka til kontoret da hun hørte barnestemmer fra veien. Gamlebyen barnehage skulle til eldresenteret for å synge. De hadde glitter utenpå refleksvestene og noen så ut til å ha store, hvite t-skjorter utenpå dressen. Hun kunne ikke høre hva de sang, men hun hadde en teori om at det kunne være «Svart senker natten seg i stall og stue…»

Det var nok en kald dag. Men nå hadde snøen begynt å falle og det ga håp om varmere dager. Kulda hadde satt seg i veggene på kontoret, eller rettere sagt i vinduene, for det var en stund siden de ble skiftet. De fyrte på hvert sitt kontor så godt de kunne, men prøvde å unngå at gradestokken krøp over nitten grader.

Merethe hadde fått en e-post. Egentlig var det ganske stille om dagen, for resten av samfunnet var i ferd med å ta juleferie. Men nå kom det en e-post fra @kommunen.barnehage.no.

KLAGE PÅ BARNEHAGESAMLING Til sognepresten. Den 8.12.22 var undertegnedes barnehage på samling i Gamlebyen kirke. Denne samlingen var bredt markedsført som en førjulssamling for hele barnehagen. Jeg følte meg lurt. Presten, som hadde tatt på seg presteklær, fortalte utelukkende om sin egen versjon av hvordan jul skal feires. Vi fikk ikke høre noe om verken f. eks. juletreet eller om hvordan Jesu fødsel omtales i Koranen. Hun sa at julaften er Jesus sin bursdag og det stemmer ikke. Hun sang to spesifikt kristne julesanger som barna måtte høre på og sa, jeg siterer; «Ha en god jul, alle som feirer jul, og en fin ferie alle sammen, og måtte Gud velsigne dere og kos dere masse med juleverksted i barnehagen» da samlingen var slutt. Dette synes jeg er krenkende for alle oss som ikke tror på Jesus, og dessuten arrogant overfor alle dem som ikke feirer jul og ikke lager julegaver fordi de ikke feirer jul. Hvordan skal vi forsvare dette overfor barn med muslimske foreldre? Alle skjønner ikke så godt norsk og skjønner ikke hva kirken er, men jeg tror ikke de ville likt å vite dette. Jeg forventer mer av en kirke som ligger i vår bydel og kommer til å ta opp dette på lederforum i bydelen og oppfordre alle barnehager til å boikotte snik-forkynnelse for små barn. Med vennlig hilsen Hallgeir Rolfsen, pedagogisk leder.

Merethe ble litt paff. Hun fant fram invitasjonen som barnehagene hadde fått.

TIL ALLE BARNEHAGER. Velkommen til vår tradisjonelle førjuls-samling! Samlingen ledes av presten i presteklær og rommet blir pyntet, så barna kan oppleve hvordan det ser ut på en seremoni i kirka i julen. Vi synger noen julesanger og tenner lys for hver barnehage med ønske om god juletid. Det er en enkel dramatisering av juleevangeliet og vi lærer litt om forskjellige «julesymboler» som finnes i kirkerommet.

Hun kopierte teksten og limte den inn i et kort svar til Hallgeir Rolfsen. Så vidt hun kunne bedømme, hadde Emma gitt dem akkurat det de var lovet. Hun videresendte likevel korrespondansen til henne, så hun kunne se hvor skjør balansen var mellom livssynsstengt og livssynsåpent.

Emma hadde blitt veldig glad og overrasket over kontorplassen på loftet. Nå var hun allerede på jernvarehandelen for å finne fargeprøver. Hun hadde lyst til å male rommet enten lysegrønt eller lyserødt, og Merethe så ingen grunn til å nekte henne det. Hun var ikke sikker på om det var Fellesrådet eller menigheten som egentlig hadde ansvar for vedlikehold av kontorene, men rette vedkommende ville vel ikke engang merke at rommet ble tatt i bruk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s